Trenger man samboeravtale?

Trenger man samboeravtale?

Svaret er et rungende «Ja!». Enten man flytter sammen med kjæresten, deler en hybel med kompisen eller bor i kollektiv med jentegjengen – å hoppe bukk over samboeravtalen kan fort koste deg dyrt.

En samboeravtale er kort sagt en kontrakt mellom noen som bor sammen, og som definerer hvem som eier hva og hvordan dette skal fordeles den dagen samboerskapet tar slutt.

Unngår konflikter

– Det er for å unngå konflikter og diskusjoner i fremtiden, sier advokat Jane Brit Løland i Kløveradvokatene.

– Mange tenker nok at man ikke trenger noe slikt, enten fordi de ikke har så mye av verdi eller fordi de er så glade i hverandre at de ikke kan se for seg at det noen gang skal ta slutt. Men det er litt som å tegne en forsikring. Man gjør det ikke fordi man tror at huset skal brenne ned, men for å sikre seg dersom det utenkelige skulle hende.  

Samboeravtale gjelder også for kollektiv

Selv om man gjerne forbinder samboerkontrakt med kjærestepar, er dette vel så viktig for andre. – Egentlig er det ikke noen forskjell. Du skal uansett ha en avtale om hva du tar med inn i samboerskapet og hvordan man fordeler kostnader. Da spiller det ingen rolle om det er to kjærester eller tre venninner, sier Løland.

Dette bør samboeravtalen inneholde

Hun sier det er flere sentrale spørsmål samboerparet må ta stilling til. – Litt avhengig om man har kjøpt sammen eller bare leier, så må avtalen inneholde noe om hvem som eier hva. Jeg mener ikke CD-er og bøker og sånn, men litt dyrere ting som en stor tv eller hvitevarer og slikt, sier Løland. Hun deler noen sjekkpunkter for hva som må med i avtalen:

  • Eierandel i boligen (hvis man har kjøpt sammen)
  • Fordeling av løpende kostnader, som husleie, strøm, forsikringer
  • Hvilke eiendeler partene hadde med seg inn i forholdet.
  • Hva som skjer hvis en av partene ikke betaler sin del.
  • Hva som skjer hvis en av partene ødelegger noe, som må erstattes.

– Jeg har jo sett hvordan det er, sier Løland. – Det kan fort bli ugreit om to kompiser blir uvenner eller kjærester gjør det slutt. «Den er min! Nei, den hadde jeg da vi flyttet sammen,» eller «jeg har alltid betalt mest, så nå skylder du meg …». Så får man en vond diskusjon i en allerede vanskelig situasjon. Hele poenget er at fremtidige konflikter blir mindre eller skrinlagt fordi det foreligger en avtale.

Skrive samboerkontrakt selv?

En samboerkontrakt er en personrettslig avtale mellom to eller flere parter, og Løland forklarer at det sånn sett ikke er noe i veien for at man kan skrive denne selv. Likevel erfarer hun at stadig flere oppsøker hjelp for å forsikre seg om at avtalen er dekkende og hensiktsmessig.

– Når man først inngår en slik avtale, er det mange som synes at det er like greit å bruke et par timer med advokat for å gjøre det skikkelig. Ofte kommer de med et utkast som jeg leser gjennom eller jeg hjelper dem å formulere noe. I alle tilfeller er det viktigste at de får et produkt som det ikke blir diskusjoner rundt i fremtiden. Alle parter får hvert sitt eksemplar, som de forhåpentligvis kan legge i en skuff for å støve ned. Akkurat som med en forsikring er det noe man forhåpentligvis aldri får bruk for, men som er uvurderlig den dagen ulykken skjer.

Ønsker du mer informasjon om samboeravtaler? Ta kontakt med Kløveradvokaten.

Les også

Se alle